Champagne

Champagne er uden tvivl den bedste mousserende vin, som du kan få. Oprigtigt stammer champagne fra distriktet Champagne i Frankrig, da netop dette område byder på en uendelig kompleksitet af smagfulde nuancer. Hos Østerbro Vin & Spiritus tilbyder vi et bredt udvalg af denne eksklusive type af mousserende vin, så du kan købe den helt rette champagne til dig.

“Kun de fantasiløse kan ikke finde en anledning til at drikke champagne.” Sådan lyder et citat fra den irske forfatter Oscar Wilde, og vi kunne ikke være mere enige. Hvorfor dog begrænse selskabet af disse gyldne dråber til enkelte gange i livet, når du kan forsøde alle festlige lejligheder med champagne? Gå på opdagelse i vores udvalg og bliv inspireret til at fejre hverdagens gyldne øjeblikke.

Champagne – kongen af mousserende vine

Champagne er en dejlig, sprudlende og let mousserende vin – helt enkelt; en vin med kulsyre. Den eksklusive drik præsenteres oftest i forbindelse med særlige begivenheder, f.eks. nytårsaften, bryllupper og lignende festlige lejligheder. Derudover anses champagnen også som den perfekte ledsager til fisk, skaldyr eller som aperitif.

Champagne-distriktet

Champagne er mere end blot en mousserende vin. Den eksklusive status, som champagne har fået, skyldes bl.a. de strenge regler, der indgår i produktionen, før du får en færdig flaske champagne. Ægte champagne er udelukkende fremstillet på druer, som er dyrket og høstet fra marker i Champagne-distriktet, der ligger nordøst fra Paris. Området har fået sin kendte status, da det har en helt særlig jordbund, som giver druerne en unik smag, der kendetegner ægte champagne.

De strenge krav til produktionen inkluderer en lang og kostbar process. I 1700-tallet fik champagne ligefrem tilføjet en royal værdi, da det primært var noble og højtstillede folk, der havde adgang til de gyldne bobler.

Hvordan fremstilles champagne?

Der er grundlæggende tre forskellige måder, som champagne og mousserende vine kan fremstilles på; den oprindelige metode, tankmetoden og sodavandsmetoden.

I Champagne-distriktet er det den traditionelle metode, der bliver brugt – bedre kendt som Champagnemetoden. Helt konkret fremstilles champagne af en basisvin, som er en blanding af flere vin fra forskellige årgange og druesorter. Processen tager dermed udgangspunkt i én færdig vin, som omdannes til champagne.

Den traditionelle metode

Ved denne metode foregår både første- og anden gæring på flasken. Det er en længere proces, som nogle af de fineste og dyreste champagner stadigvæk fremstilles efter.

Champagnen tager udgangspunkt i en basis vin – ‘vin clair’. Hvis der ikke er tale om en årgangsvin, vil denne typisk være en blanding af vin fra flere årgange og druesorter.

Vinen tappes på flasker, hvorefter gær og sukker tilsættes for at starte gæringsprocessen. Den mousserende effekt opstår ved, at der tilsættes ‘dosage’, som er en ugæret druemost, til den færdige vin. Sukkeret fra dosagen bliver gæret under tryk på de enkelte flasker, hvilket skaber kulsyre, som giver bobler.

Flaskerne lagres efterfølgende i en kælder, hvor de jævnligt roteres, og dermed kan udvikle sig. Ved anden gæringen vendes klasken manuelt ⅛ omgang hver dag, alt imens den langsomt rejses op. Tilslut vendes flasken om, så døde gærceller og bundfald samler sig i kapslen. Når bundfaldet er samlet, fryses kapslen så døde gærceller og bundfald kan fjernes. Processen kræver både en stor mængde arbejdskraft og tålmodighed, hvilket har ledt flere producenter til at fremstille champagner og mousserende vine ved at foretage anden gæringen på ståltanke.

Ved denne metode initieres gæringen fortsat med dosage, og bliver efterfølgende hældt på flaske.

Det ses ofte, at mousserende vine, som er fremstillet uden for Champagne, refererer til denne metode. Det betyder, at de er fremstillet efter samme procedure. Dog må de endnu ikke kaldes for champagne.

Hvilke druesorter anvendes til at producere champagne?

I Frankrig har man tilladelse til at benytte 7 forskellige druesorter. Det er dog få producenter, som benytter dem alle. De forskellige champagnehuse har deres egne specifikke opskrifter, hvor tre druesorter typisk benyttes: den grønne druesort Chardonnay og de to blå druesorter Pinot Meunier og Pinot Noir.

Chardonnay og Pinot Noir er de druer, som har det bedste omdømme. Ved enkelte tilfælde er en champagne udelukkende fremstillet på Chardonnay eller Pinot Noir, men den er oftest lavet på en blanding af alle tre sorter.

Sammensætningen af druerne er delt op i tre kategorier, som du kan finde på etiketterne:

  • Blanc de Blanc: Ren Chardonnay champagne, dvs. grønne druer
  • Blanc de Noir: Champagne på blå druesorter
  • Cuvée: En blandning


Champagne fås principielt i 7 forskellige niveauer fra tør til sød. Brut champagne er f.eks. til den meget tørre side, mens Sec tør og Demi Sec er halvtør. Hvis du ønsker en lidt sødere champagne, bør du overveje en Doux, som er ganske almindelige i Frankrig.

Spiller årgangen for en champagne en rolle?

Champagne vil altid være fremstillet med udgangspunkt i en basis vin - vin clair. Den typiske vin clair består af en blanding af vin fra flere forskellige årgange, og går derfor under navnet non-vintage. Er en vin clair derimod kun produceret på en specifik årgang, er der tale om en årgangsvin - en vintage champagne.


Non-vintage

En champagne baseret på en vin clair fra flere forskellige årgange, er den mest almindelige type champagne på markedet. Det er derfor de fleste som sælges uden årgang betegnelse. En non-vintage champagne er en blanding af vin fra flere forskellige årgange. Prisen afspejler også produktionsniveauet – idet der produceres flere non-vintage, koster de en del mindre end vintage champagne.

Vintage

Ved et godt høstår vælger producenterne at lave årgangschampagne – en såkaldt vintage, som udelukkende er baseret på druer fra det pågældende år. En vintage champagne vil oftest lagres i min. 3 år, hvilket vil frigive nogle helt særlige nuancer.

Vintage champagne er særligt eftertragtet blandt vinelskere, formodentligt fordi det kun er ca. 20% af produktionen, der ender som denne type. Den lille produktion afspejler de relativt høje beløb, som de forhandles i. F.eks. har årgangene 2002 og 2008 har været særligt efterspurgte.

Køb din champagne fra Østerbro Vins utrolige udvalg

Hos Østerbro Vin & Spiritus sætter vi en ære i at forhandle champagne. Vores lange historie og erfaring indenfor import og handel af de gyldne dråber, har sikret os et fantastisk udvalg af de bedste flasker – alle med egen velsmagende særpræg. Uanset hvilken begivenhed du søger en flaske mousserende vin til, har vi med garanti den perfekte flaske til dig.

En ekstravagant flaske champagne, kræver en ekstravagant åbning. Den helt rigtige måde at tage hul på en champagne, er selvfølgelig ved at sable den. Vi fører et udvalg af eksklusive champagnesabler, som med sikkerhed vil sørge for at imponere dine gæster. Du kan se vores udvalg her på siden, eller besøge vores forretning på Østerbrogade, hvis du vil prøve at have en sabel i hånden forinden.

Udover at du kan købe champagne hos os, fører vi også et bredt udvalg af rødvin, hvidvin og rosévin fra verdenskendte producenter.

Det kan være lidt af en mundfuld at forholde sig til udvalget af champagne. Især da det er langt fra alt, hvad der er at vide om champagne, som du kan læse dig til hos os. Hvis du har flere spørgsmål, eller er interesseret i at vide mere om de gyldne bobler, er du velkommen til at besøge vores butik på Østerbro.

Du har sidst kigget på

Ryd seneste visninger
Varen er desværre ikke på lager i øjeblikket. Hvis du har interesse i at vide hvornår den kommer igen, er du velkommen til at ringe på tlf. 39 18 05 38, eller skrive en mail til info@osterbrovin.dk.