Hvordan bruger man en champagnesabel?
Det ser ret raffineret ud, når festens vært klædt i sit stiveste puds sabler en flaske champagne. Men selvom champagnesabling nok kan virke som lidt af en kunst, er det faktisk ikke så svært – men det kræver en smule øvelse, et sikkert håndelag og ikke mindst en håndfuld gode råd.
Temperatur og tryk
Først og fremmest skal flasken være iskold. Lad derfor flasken stå på køl i mindst to timer, inden du kaster dig ud i en sabling.
Derudover skal trykket i flasken være højt. Derfor anbefaler vi for eksempel ikke at forsøge at sable øl, da trykket simpelthen ikke er højt nok. Men du kan sagtens sable Cava og andre mousserende vine, som er lavet med Champenoise-metoden.
Fjern folie og papir
Sørg for at fjerne papir og folie, der kan forhindre, at champagnesablen får en jævn bevægelse. Fjern også forsigtigt ståltråd og topsikring fra flaskens prop.
Find flaskens samling
En vellykket sabling handler om at ramme flaskens svageste punkt. Dét finder du, hvor flaskens hals og samling mødes. Samlingen – eller sømmet – løber fra flaskens bund til top og kan ses eller mærkes med fingrene.
Gør klar til sabling – og nyd synet
Læg eventuelt et viskestykke om flasken, og placér tommelfingeren i fordybningen i flaskens bund for at få et bedre greb. Stryg sablen op og ned langs sømmet for at sikre, at du rammer rigtigt – lidt ligesom hvis du skulle sigte med en billardkø.
Hold så flasken i en 45 graders vinkel, og stryg med sikker hånd din champagnesabel fra bund til top langs samlingen – og nyd synet af den fontæne af champagnge, der nænsomt vælter ud af den sablede flaske.
Du skal ikke bruge kræfter, da det er kombinationen af tryk og teknik, der giver en vellykket sabling. Husk aldrig at pege mod andre, og sørg i det hele taget for at have god plads omkring dig – eventuelt ved at sable udendørs.