Akvavit – sådan skal du nyde din snaps
Julen nærmer sig med forsigtige men hastige skridt. Det betyder, at sæsonen for julefrokoster er i gang – og dermed også sæsonen for akvavit (eller snaps, som det hedder i folkemunde). Desværre har akvavitten et lidt blakket ry. For mange er den lidt af en sur pligt og skal helst overstås i en enkelt mundfuld – ligesom mange nok også forbinder snaps med lidt for våde julefrokoster og moralske tømmermænd.
Det er synd, for akvavitten er meget bedre end sit ry og er faktisk en nuanceret drikkevare, der kan og bør nydes med andre formål end fuldskab for øje.
Derfor har vi samlet en håndfuld viden og tips om akvavit i det her indlæg. Læs med, og bliv klogere på snaps.
Snaps eller akvavit?
Ordene snaps, akvavit og brændevin bruges ofte i flæng – og de er da også næsten synonyme i dansk sammenhæng. Det er dog ikke helt det samme.
Al snaps er brændevin, men ikke al brændevin er snaps. Al akvavit er også brændevin, men heller ikke al brændevin er akvavit. Ej heller er al snaps akvavit – men al akvavit er snaps.
Forvirret?
Lad os prøve at forklare. Snaps er en nordeuropæisk brændevin, som ofte bliver serveret under synonymet “akvavit”. Akvavit er dog en beskyttet titel. Ifølge en EU-forordning fra 1989 må en snaps kun kaldes akvavit, hvis den lever op til følgende kriterier:
Den skal være destilleret, så både smag og duft fortrinsvis har oprindelse i destillater af dildfrø og/eller kommenfrø. Desuden må den ikke indeholde essensolier, ligesom alkoholprocenten skal være minimum 37,5.
Sådan skal du nyde din akvavit – 3 hurtige tips
Der er altså bestemte kvalitetskrav til en akvavit. Derfor skal akvavitten selvfølgelig også drikkes med respekt for fremstillingsprocessen. Men hvordan giver du så akvavitten den respekt, den fortjener?
Drik snaps til maden
I Danmark har vi tradition for at drikke snaps til maden. Og det er der faktisk god fornuft i. Akvavittens smagsnuancer træder nemlig for alvor i karakter med julebordsklassikere som sild og laks.
Men du kan også snildt nyde snapsen til andre måltider. For eksempel går den fantastisk sammen med retter, som er tilsat olivenolie – og du kan derfor med fordel tage den med til bords, når du for eksempel serverer middelhavsinspirerede retter.
Summasummarum skaber samspillet mellem mad og snaps synergi, fordi aromastofferne i akvavitten komplementerer madens smag – og vice versa.
Bid gerne snapsen over
“Haps, haps, haps, nu skal vi have snaps”, lyder det i kor omkring julefrokostbordet. Og så bliver glassene med snaps ellers tømt – synkront og i én mundfuld. Og skulle der være en gæst med frækhed til at bide snapsen over, bliver personen med sikkerhed mødt af godmodige drillerier fra resten af selskabet.
Men du kan roligt bide snapsen over, hvis du vil have alle glæde af alle dens aromaer og kompleksitet. Den høje alkoholprocent gør nemlig, at smagen forstærkes i mundens temperatur. En god akvavit er lige så nuanceret og kompleks i smagen som en god whisky eller rom, og derfor er det synd ikke at give smagsløgene lov til at tage alle dens smagsindtryk til sig.
Nyd derfor din akvavit i små nip. Bliver det alligevel for stærkt i munden, kan du roligt fortynde akvavitten med vand og samtidig få det optimale ud af aromaen.
Pas på med at køle snapsen ned
Mange ynder at køle akvavitten ned inden servering. Og det kan da også være dejligt forfriskende at drikke et nedkølet og dugget glas med snaps.
Men det er ikke al akvavit, der har godt af en tur i køleskabet eller fryseren. Gyldne akvavitter er for eksempel mindre aromatiske, og derfor vil smagsnuancerne blive væsentligt nedtonet ved lave temperaturer. Servér dem derfor gerne i stuetemperatur, hvis du vil have alle smagsindtrykkene med.
Lyse akvavitter vil dog typisk være mere aromatiske, og de kan derfor godt tåle at blive nedkølet inden servering.
Find din foretrukne akvavit hos Østerbro Vin & Spiritus
Østerbro Vin & Spiritus har altid et bredt udvalg af snaps og akvavit – hvad end du foretrækker de klassiske akvavitter, eller du er på udkig efter en lidt anderledes snaps.
Vil du prøve en kollektion af snaps med andre smagsnuancer end de klassiske og spidse af slagsen, er snapsene fra Snaps Bornholm sikre valg. Den lille bornholmske virksomhed fremstiller snapse i den lidt mere eksotiske ende af smagsspektret – for eksempel med ingredienser som chili, figen, hindbær, blåbær og lakrids.
Er du lidt mere konservativ med hensyn til din snaps, kan vi altid anbefale klassikere som Lysholm Linie Akvavit, O.P.Anderson Aquavit, Aalborg Taffel Akvavit eller Brøndum Snaps, som alle er akvavitter, du med god samvittighed kan servere til julefrokosten.
Besøg os også gerne i butikken på Østerbrogade 156, hvis du vil se udvalget af akvavit, snaps og brændevin helt tæt på, inden du bestemmer dig. Her står vi selvfølgelig også klar til at hjælpe dig med at finde din foretrukne flaske.