Spansk rødvin (fra nord til syd…)
På trods af den tidligere manglende interesse for spansk rødvin, er Spanien ét af de lande i verden som har størstedelen af deres landbrugsarealer dækket af vinmarker. Det gør Spanien til den tredje største vinproducent i verden. Tredjepladsen skyldes, at en stor del af vinarealerne er beplantet med gamle vinstokke i soltør og ufrugtbar jord.
De spanske druer strækker sig både fra nord til syd, hvilket giver en stor smagsvariation på grund af de forskellige klimatiske påvirkninger, som vinen dyrkes under. Da Spanien er en del af den Iberiske Halvø, kan du finde spanske rødvine, hvis druer tilbyder et hav af smagsmuligheder.
I de sydlige områder finder du spanske hedvine, såsom sherry, som fremstilles i ‘Den Gyldne Trekant’ - Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria og Sanlúcar de Barrameda. Prøver du en rødvin fra den sydlige varme, vil du blive mødt med en sødlig frugtsmag, ligesom smagsnoterne går mere i en retning af det rustikke. Syreniveauet er lidt mindre eller det samme som spanske rødvine fra norden.
I de nordlige vinregioner ligger Ribera del Duero i Castilla y León og La Rioja, som læner sig opad Baskerlandet, Navarra og Ebro-floden. Her er Spaniens hoveddrue, Tempranillo, i højsædet, og disse regioner byder på nogle af verdens absolut topvine. Priorat-regionen i den nordøstlige del udgør et fantastisk terroir med vinmarker på magre bakkeskråninger, og Priorat dyrker primært druetyperne Grenache, Carignan og de næsten allestedsnærværende Cabernet Sauvignon og Syrah. Disse druer er kendetegnet med en mindre markant syre og mere moden frugtsmag.