Tequilas fortælling
Tequila har oprindelse i byen af samme navn i Mexico-regionen Jalisco. Deraf navnet – og hvis man er fint på den også det eneste rigtige sted at få sin Tequila fra. Kommer drikken andetsteds fra, er den mere kendt under navnet Mezcal.
Tequila er nemlig produceret af den blå agaveplante, som har de bedste betingelser for at gro i lige netop Jalisco-regionen. Her er masser af højdemeter og ellers øde vegetation med sand at slå sine folder i, og det er lukrative forhold for den blå sukkulent.
Tequila er hertil en brændevin, som man fremstiller af agaveplantens kerne, når den er moden. Denne dampkoges i ovn, hvorefter dens sukkerrige saft presses ud til gæring og efterfølgende destillering. Det giver som bekendt en høj alkoholprocent på 40-50 %.
Tequila kan laves af 100 % agave eller af minimum 51 % ren agave og så 49 % andre sukkerarter. Den miksede version kaldes mixto. Under de to typer af Tequila er der så fire slags, som primært adskiller sig i længden af lagring:
- Blanco/Silver Tequila: Ren agavedrik uden lagring.
- Reposado Tequila: Lagret på fade (primært whiskyfade) i 3-12 måneder.
- Añejo Tequila: Lagret på fade i minimum 12 måneder.
- Extra Añejo Tequila: Lagret på fade i ekstra tid, ofte mere end 36 måneder.