Blended og single malt whisky – hvad er forskellen?
Du er sikkert stødt på udtrykkene “blended whisky” og “single malt whisky”. Men hvad er egentlig forskellen?
Kort fortalt er forskellen, at blended er et blandingsprodukt fra flere forskellige destillerier, hvor single malt kommet fra ét destilleri. Forskellen er dog lidt mere nuanceret end som så – og det kræver en lille smule viden om fremstillingsprocessen for at forstå nuancerne.
Maltning – fra korn til maltsukker
Whisky er lavet på korn – oftest rug, byg eller hvede. Kornsorterne bliver indledningsvist sat til spiring – en proces, der tager cirka 5 dage. Undervejs danner kornet de enzymer, der omdanner kornets stivelse til maltsukker, ligesom nogle destillerier tilføjer røg under tørringsprocessen for at tilføje røgnoter til smagen.
Fermentering – sukkeret bliver til alkohol
Efter tørringen er det blevet tid til fermentering – den proces, hvor maltsukkeret omdannes til alkohol. Helt praktisk foregår fermenteringen ved, at maltsukkeret moses til en grødlignende masse, som udsættes for forskellige stadier af temperaturbehandling.
Desuden tilsættes gær for at udvinde sukkerelementerne og omdanne dem til alkohol. Efter 2-4 døgn har massen – eller “øllet”, som det bliver kaldt – opnået en alkoholprocent på 8-9 %. Nu er det tid til destillering.
Destillering – alkoholen trækkes ud af massen
Efterfølgende bliver øllet destilleret på forskellige apparater, og gennem en række processer fordampes alkoholen fra ølmassen. Efterfølgende nedkøles dampen og bliver dermed til flydende alkohol. På dette tidspunkt er alkoholen klar og vil typisk have en alkoholprocent på 63,5 %.
Casking – whiskyen får smag og særpræg
Endelig fyldes alkoholen på tønder, hvor den skal lagre for at opnå sin særlige smag og farve. Tønderne kan være lavet af forskellige træsorter, som hver især har indflydelse på den enkelte whiskys unikke særpræg – både smags- og farvemæssigt.
Længden af lagringen har dog også stor indflydelse på det endelige produkt. For jo længere whiskyen befinder sig i tønden, desto mere smag vil den få.