Kender du egentlig sake?

Kender du egentlig sake?

Den japanske nationaldrik, sake, er vi langsomt begyndt at tage til os herhjemme, men selvom flere og flere efterhånden har smagt de saftige dråber, kender de færreste af os faktisk historien bag. Kender du de små detaljer? 

En masse misforståelser

Sake er på japansk egentlig bare samlebetegnelsen for alle alkoholiske drikke, så når vi snakker om sake herhjemme refererer vi i virkeligheden til “nihonshu”, som betyder japansk spiritus. 

Mange vil hertil lægge sake i kategorien risvin, men også her er der brug for en mindre korrektion. Den mest præcise betegnelse for den mystiske sake er nemlig brændevin, som også hænger godt sammen med forståelsen af, at sake er en yderst stærk drik. 

… På nær den mindre detalje, at dét faktisk heller ikke er rigtigt. For trods kategorien, hvor snaps og akvavit f.eks. typisk indeholder omkring 40 % alkohol, har sake en mere beskeden procent på 13-18, som leder smagen tilbage i retning af risvinen. 

Derfor snakker man også om fire inddelinger af saketyper i henholdsvis en aromatisk, blid og forfriskende, fyldig og slutteligt lagret sake. Det er altså ikke uforståeligt, at sake er svær at blive klog på – og for at det ikke engang skal være løgn, tales der også en en femte mousserende sake. 

Fortvivl altså ikke, hvis du må vedkende dig nogle af de nævnte misforståelser ved sake, for vi er stadig i gang med at tage drikken til os. Undersøg det ukendte og mystiske ved drikken nærmere, og begynd herefter måske at drikke din sake på traditionelle japanske manerer?

Drik din sake på traditionel vis

At drikke sake i dag kan sagtens gøres på normal vis ved stuetemperatur og med almindelige glas. Men skal man følge de gamle traditioner i Japan og måske selv inspireres en smule, er der flere former at holde på under indtaget af sake. 

Først og fremmest er det ikke unormalt, at sake serveres varm, og i gamle dage var det ligefrem normen. Det afhænger af, hvilken type sake man drikker – for ved nogle vil bestemte smagsnoter forsvinde ved opvarmning. De fleste kan dog nydes opvarmet og smager faktisk ofte bedre. 

Herudover benytter man sig af en bestemt keramisk karaffel kaldet “tokkuri” og forskellige varianter af keramiske kopper, f.eks. “ochako” eller “sakazuki”. Den keramiske service holder nemlig bedre på varmen af drikken, men foretrækker man sin sake kølig, kan karaflen og kopperne også sagtens benyttes. 

Slutteligt er det også god skik i Japan, at man ikke skænker for sig selv, men skænker saken for hinanden, kaldet “shaku” – i hvert fald til første glas (eller kop). Det gør hele seancen en smule mere formel, men det er en respektindgydende gestus, som japanerne går op i at udvise. 

… Og så husk skålen! Løft din ochako med to hænder og sig i samlet flok: Kanpai!

Vil du lære sake endnu bedre at kende?

Kunne du godt tænke dig at lære japansk sake bedre at kende, så kan vi hos Østerbro Vin & Spiritus hjælpe dig på første skridt af vejen. Vi sælger nemlig flere typer af den mytiske drik og vejleder dig gerne om, hvordan du nyder den bedst. 

Se dig om i vores katalog af japansk sake, og vælg enten den type, du kender, eller den du aldrig har prøvet før. Vi har lidt af hvert, så det er bare op til dig at lytte til dine smagsløg eller den gode mavefornemmelse. 

Kig endelig forbi Østerbrogade 156, så kan vi hjælpe dig på vej til den rigtige sake.

Forrige artikel Vinsmagning sydfranske vine
Næste artikel Den berømte og sagnomspundne rom
Varen er desværre ikke på lager i øjeblikket. Hvis du har interesse i at vide hvornår den kommer igen, er du velkommen til at ringe på tlf. 39 18 05 38, eller skrive en mail til info@osterbrovin.dk.